DUBAI TIP 1: BURJ KHALIFA

Sinds 2008 is dit het hoogste bouwwerk dat ooit op aarde gebouwd is: de immense wolkenkrabber Burj Khalifa. Voor de opening heette de toren nog Burj Dubai, wat letterlijk ‘Toren van Dubai’ betekent. Als je bij het kunstmatige meer ten zuiden van de toren staat besef je hoe enorm groot het bouwwerk is. Op ons maakte de aanblik van deze kolos in ieder geval heel veel indruk en het van dichtbij bekijken is een must bij een bezoek aan Dubai. De eerste keer dat wij oog-in-oog stonden met dit wereldwonder was ergens in februari 2009. Rondom deze enorme toren was het nog een grote bouwput. De Dubai Mall was wel al geopend, maar in het kunstmatige meer zat nog geen druppel water.

Op 4 januari 2010 is Burj Dubai officieel geopend. Toen werd bekend gemaakt dat de uiteindelijke hoogte 828 meter geworden is. De naam is toen meteen veranderd in Burj Khalifa. Dat is zoals we deze toren tegenwoordig nog steeds kennen. De hoogte is na een aantal nieuwe metingen bijgesteld. De officiële hoogte van Burj Khalifa is nu vastgesteld op 829,84 meter.

Toeristisch hoogtepunt

Burj Khalifa is niet alleen letterlijk een hoogtepunt. Ook toeristisch gezien is deze enorme wolkenkrabber een jongen van formaat. Jaarlijks kopen miljoenen toeristen die in Dubai zijn een entreekaartje om de observatieplatformen te kunnen bezoeken. Daar hangen tegenwoordig steeds hogere prijskaartjes aan. Reken voor de goedkoopste entreetickets op prijzen die voor volwassenen tussen de 25 en 40 euro kosten. Dat was in de eerste jaren ongeveer 20 euro, al werkte de relatief gunstige wisselkoers van de dirham tegen de euro daar ook aan mee. De stijgende entreeprijzen kunnen de populariteit van Burj Khalifa als toeristische attractie niet doen afnemen. Het lijkt er bijna op of ze kunnen vragen wat ze willen, want de populaire tijdsloten zijn vrijwel altijd uitverkocht. Met name aan het einde van de middag en het begin van de avond zijn entreekaartjes voor Burj Khalifa zeer gewild. Het tijdstip is tegenwoordig mede bepalend voor de entreeprijs.

BEKIJK ALLE TICKETS VOOR BURJ KHALIFA

Burj Khalifa

Waar staat Burj Khalifa?

Burj Khalifa staat in het hart van Downtown Dubai. Dit is het nieuwe centrum van Dubai, dat sinds de tweede helft van het eerste decennium van de 21e eeuw ontwikkeld is. Al vanaf het begin is deze enorme wijk zo ontwikkeld dat Burj Khalifa het stralende middelpunt zou zijn. Wie op een plattegrond van Dubai kijkt, die zal opvallen dat de toren redelijk centraal in de gehele stad ligt. Hierdoor kun je vanuit veel plekken binnen Dubai een glimp opvangen van Burj Khalifa. Anderzijds zorgt het er voor dat je vanaf de hogere verdiepingen op de toren heel ver kunt kijken, waardoor je een vrij groot deel van het emiraat kunt zien liggen. Het zijn eerder de weersomstandigheden dan de afstand die het zicht kunnen beperken.

Burj Khalifa bekijken

Eerlijk is eerlijk: Burj Khalifa is vanaf de buitenkant het meest indrukwekkend. Dat beeld is helemaal gratis. Vanaf verschillende locaties heb je een prachtig zicht op deze immense toren. Dicht bij zorgt voor weinig hindernissen, maar zonder goede groothoeklens kun je Burj Khalifa dan amper in zijn geheel vastleggen. Het beste sta je minstens zo’n 200-300 meter van de toren verwijderd om hem op z’n mooist vast te leggen. Vooral bij zonnig en helder weer, bij voorkeur met wat wolkjes, is de vooral uit staal en glas bestaande buitenkant op z’n mooist. Hoe vaak je dit gebouw bekeken hebt, die schoonheid zal je iedere keer blijven betoveren.

Mooie plekken om Burj Khalifa te bekijken liggen vooral rondom het kunstmatige meer dat hier aangelegd is. Denk aan de brug tussen de Dubai Mall en Souk al Bahar of het wandelpad door Burj Park, aan de zuidkant van het Burj Khalifa Lake. Onze favoriete plek is nog iets verder weg: het plein dat voor Hotel Palace Downtown ligt. Dan kun je een contrasterende foto maken met de oude Dubai stijl en daarachter de moderne architectuur van Burj Khalifa.

Langs de Sheikh Mohammed bin Rashid Boulevard zijn meerdere plekken te vinden die een goed uitzicht bieden op Burj Khalifa. Het is soms we even zoeken naar een positie waarbij er geen storende elementen in je beeld komen. Net wat verder weg, in de buurt van Business Bay, liggen een paar plekken die een vrijwel ongehinderde blik geven op de enorme toren.

At the Top

Burj Khalifa bezoeken

Buiten de opties om in het Armani hotel te overnachten of een hapje te doen in het hoogste restaurant ter wereld (At.Mosphere), is het bezoeken van een uitzichtplatform de gangbaarste manier om Burj Khalifa te bezoeken. At The Top, zoals de uitzichtplekken van Burj Khalifa gezamenlijk heten, is een ervaring die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Het is de absolute nummer 1 bezienswaardigheid van Dubai. Om At The Top te bezoeken, moet je vooraf kaarten reserveren. Dat gaat niet alleen op dag, maar ook op tijdslot. De prijs kan op bepaalde tijdstippen duurder zijn dan andere momenten van de dag. Denk bijvoorbeeld aan de uren rond zonsondergang. Die zijn het populairst.

Wat voor kaarten je ook koopt, je zit altijd vast aan het tijdsblok om naar boven te gaan. Ben je te vroeg, dan moet je wachten. Ben je te laat, dan kun je geweigerd worden. Als je eenmaal boven bent dan mag je wel zo lang blijven als dat je wilt. Daar zit geen limiet aan, zolang je maar voor sluitingstijd weer naar beneden gaat.

Er zijn 2 soorten kaarten. De normale entreekaarten bieden je toegang tot de 124e en 125e verdieping van Burj Khalifa. Dit is op een hoogte van ruim 450 meter. De 124e verdieping is het oorspronkelijke uitzichtdek, dat deels buiten is. Daar kun je door gaten foto’s maken zonder dat je gehinderd wordt door glas. De 125e verdieping is later toegevoegd om de capaciteit te verhogen. Met een VIP-ticket kun je ook de 148e verdieping bezoeken. Dat is een speciale verdieping voor wie extra hoog van het uitzicht wil genieten. Je bevindt je hier op 555,7 meter boven zeeniveau. Bij de VIP-ervaring hoort skip-the-line entree. Je kunt dus meteen naar boven als je beneden arriveert. Verder zijn hapjes en drankjes inbegrepen. Het voordeel van deze duurdere tickets zit hem verder in de rust die er op de hoogste verdieping heerst. Gasten ervaren dit als veel relaxter dan de lagere observatiedeks.

MEER INFO OVER DE 124e en 125e VERDIEPING
en reserveer je kaarten online!

MEER INFO OVER DE VIP-KAARTEN (INCL. 128e VERDIEPING)
en reserveer je kaarten online!