DUBAI TIP 7: STRAND & WATER

Dé attractie van Dubai is water. Hoe raar het ook mag klinken over een stad die in de woestijn ligt. Op ingenieuze wijze heeft men de kustlijn enorm vergroot door de aanleg van kunstmatige eilanden zoals de Palmeilanden, The World en Dubai Waterfront. Anderzijds brengt men ook weer water naar de woestijn door de aanleg kan kunstmatige waterpartijen waar weer nieuwe bouwprojecten omheen gebouwd worden. Voorbeelden hiervan zijn Dubai Marina, Jumeirah Heights, The Lagoons en Jumairah Island. Nergens in de wereld vind je volgens ons zoveel woningen en bouwgrond langs het water per vierkante kilometer oppervlakte.

Stranden

Van nature heeft Dubai een aantal lange en prachtige stranden, die voor een groot deel in Jumeirah liggen. Tot de populairste ‘oude’ stranden behoort bijvoorbeeld Umm Suqeim Beach, dat nabij het Burj Al Arabhotel en Jumeirah Beach Hotel ligt. Een andere naam die weleens voor dit strand gebruikt wordt is Sunset Beach. Dat komt omdat je van hieraf kunt genieten van een zonsondergang met het silhouet van het Burj Al Arab erbij.

JBR Beach

Een strand dat door de bouw van Dubai Marina en The Walk nog meer aan populariteit gewonnen heeft is JBR Beach. Hier vind je een aantal zeer luxe hotels van internationale ketens, zoals Le Royal Meridien, Hilton Jumeirah, Ritz Carlton en Sheraton Jumeirah. Door de ontwikkeling van de Jumeirah Beach Residences (JBR) is er een soort van surrealistisch landschap ontstaan: achter het strand doemt er een muur van vooral zandkleurige wolkenkrabbers op. Dit is een fenomeen dat je nergens anders ter wereld zult zien. Het strand is na het aanbrengen van een groots horeca- en winkelgebied omgedoopt naar The Beach. Het bij het strand aangelegde The Walk, dat loopt van het Hilton tot het Sheraton, is een sfeervolle galerij met restaurants, snackbars en wat winkeltjes. Dit stuk strand doet het meeste denken aan een traditionele toeristenplaats en is voorzien van alles wat je nodig hebt voor een aangenaam verblijf. Als je besluit hier te overnachten moet je er wel rekening mee houden dat je op een aardige afstand van het oude Dubai af zit.

Een van de oudste stranden van Dubai, het Jumeirah Public Beach, heeft in 2017/2018 een flinke transformatie ondergaan. Het twee jaar durende project heeft geresulteerd in La Mer. Dit is een wandelpromenade die rondom het geherstructureerde strand is aangelegd. Hier vind je vooral horeca, met aanvullend winkels, toiletten en kleedhokjes. Het door Meraas ontwikkelde project doet enorm denken aan The Beach. Niet vreemd als je beseft dat er hetzelfde bedrijf achter zit. La Mer is nu één van de hipste en meest geliefde strandlocaties van Dubai.

Vooral dankzij de enorme landuitbreidingen zijn er een groot aantal andere stranden in Dubai bijgekomen. Dat het kunstmatig aangelegde stranden zijn zul je als bezoeker amper of niet merken. Wie bijvoorbeeld op het privéstrand van het Atlantis The Palm hotel vertoeft of ligt te chillen op een strandbed van Nikki Beach, in niets zul je voelen dat het niet authentiek is. Hier zijn ze in Dubai zo enorm goed in. Eigenlijk is het net zo nep als Disneyland, maar je ervaart het niet zo.

strand in Dubai

Zeewater

De zee langs de stranden is prachtig blauw-groen van kleur. De zee loopt vrij geleidelijk af en de stroming is over het algemeen heel erg rustig dus het is zeer geschikt voor kinderen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het zand érg warm tot bloedheet wordt. Bij luchttemperaturen die in de zomer op kunnen lopen tot ruim boven de veertig graden verbrand je zo je voeten op het hete zand. In de zomermaanden is het strand zelf te warm om te zonnen. Alleen in het water is het dan nog uit te houden buiten.

Het zeewater is altijd aangenaam warm. In de wintermaanden is de zeewatertemperatuur zo’n 23 tot 25 graden Celsius, in de zomermaanden loopt dit op naar maar liefst 31-32 graden wat in die maanden aangenaam verkoelend is (bron: klimaatinfo Dubai).

Kledingvoorschriften

Badkleding is alleen toegestaan op stranden en bij de zwembaden. Zodra die zones verlaten worden dient men (ondoorzichtige) kleding aan te trekken.

Topless zonnen is nergens toegestaan, zelfs niet op privé-terrein. Naakt zonnen is helemaal uit den boze en kan tot arrestatie leiden, gevolgd door een mogelijke gevangenisstraf.

Zwembaden

Bijna elk hotel in Dubai heeft een zwembad. De grootte kan variëren van een klein zwembad op het dak tot een prachtige subtropische tuin met meerdere zwembaden. Dit laatste type tref je vooral bij de grotere strandresorts aan. Vooral bij de luxere hotels wordt de watertemperatuur van het zwembadwater door mensen geregeld. In de wintermaanden wordt het water verwarmd tot aangename waardes van ongeveer 27 tot 29 graden. Sommige hotels gaan zelfs zo ver dat ze het water in de hetere zomermaanden koelen. De watertemperatuur wordt dan teruggebracht naar rond of iets boven de 30 graden Celsius.

Waterparken

Dubai kent twee grote waterparken: Wild Wadi Water Park en Aquaventure.

Het Wild Wadi Water Park opende in 1997 haar deuren en is gelegen bij het Burj Al Arab en Jumeirah Beach hotel. Het park biedt volop waterpret voor jong en oud met een groot aantal zwembaden, glijbanen en meer vertier. Voor gasten van de twee eerdergenoemde hotels is de entree inbegrepen bij het verblijf in het hotel. Andere bezoekers kunnen een dagkaart kopen.

Het in 2008 geopende Aquaventure ligt bij het Atlantis The Palm hotel op de Jumeirah Palm. Wat betreft aankleding is dit één van de meest spectaculaire waterparken ter wereld. De gebruikelijke zwembaden en glijbanen zijn aangevuld met een Maya tempel als glijbaan, ruige riviertjes, prachtige stranden en een lagune gevuld met haaien. Een dagkaart is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard als je een strand- en zonvakantie in Dubai houdt.

Bij La Mer is er in 2018 een nieuw waterpark geopend: La Laguna. Het is een kleiner waterpark dan Aquaventure en Wild Wadi, maar daar staat tegenover dat je hier aanzienlijk minder entreegeld betaalt dan voor die andere twee parken. De lol zal er niet veel minder om zijn. Het mooie van La Laguna is dat als je met tieners op vakantie gaat, je heb naar Laguna kunt laten gaan, terwijl je zelf op het strand van La Mer ligt te chillen.

Aquaventure