DUBAI TIP 2: HISTORISCH DUBAI

Als je publicaties over Dubai ziet, dan zijn het vooral recent ontwikkelde wijken, gebouwen en bezienswaardigheden die belicht worden. Het hoogste gebouw ter wereld, een indoor skibaan in de woestijn, de grootste shopping malls en waanzinnige luxe hotels worden breeduit getoond. Het authentieke Dubai krijgt wat ons betreft minder aandacht dan het verdient. Want juist dit historische hart van de stad is zo enorm de moeite waard om te bezoeken. Wij vinden dat als je niet in de wijken Bur Dubai en Deira geweest bent, je Dubai niet bezocht hebt. Dit is waar de eerste bedoeïenen zich vestigden. Eerst in woestijntenten, wat ze enorm mobiel maakten. Later kwamen daar hutten van leem voor in de plek, gevolgd door stenen nederzettingen.

Wie een dag uittrekt om het oude Dubai te ontdekken, die kan vrijwel iedere hoek zien die de moeite waard is. Denk aan de oude souks, de levendigheid rond de Dubai Creek en het historische district Al Bastakiya waar vooral de bijzondere architectuur een hoogtepunt vormt.

historisch Dubai

Bur Dubai

Bur Dubai is een historisch district aan de westzijde van de Dubai Creek. Sommigen vertalen het als “Oud Dubai” maar de letterlijke vertaling zou “vasteland Dubai” zijn. Feit is dat dit stukje van Dubai een aantal bezienswaardigheden heeft die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Allereerst is een wandeling langs de creekzijde al de moeite waard, al was het alleen al om het uitzicht op de Deira zijde van de Creek te zien met een aantal kenmerkende gebouwen zoals onder andere de Nationale Bank van Dubai, de Etisalat Tower en de twin towers van Dubai. Helemaal mooi om foto’s te maken van deze gebouwen met de abra’s (watertaxi’s) en dhows (traditionele handelsschepen) op de achtergrond.

In Bur Dubai staat het oudste stenen gebouw van de stad: het Al Fahidi Fort. De toren stamt uit 1787 en is daarmee het oudste nog bestaande bouwwerk in Dubai. Tegenwoordig is het Dubai Museum gevestigd in het fort.

Dubai Museum

Wat je absoluut niet over mag slaan bij een bezoek aan Dubai is het Dubai Museum. Dit is het belangrijkste museum van Dubai en is gevestigd in het Al Fahidi Fort dat in 1787 gebouwd is en het oudste gebouw van de stad zou zijn. Naast de prachtige setting biedt het museum een zeer duidelijk inzicht in het leven in Dubai in het verleden, maar ook het hedendaagse leven. De reconstructies van bepaalde facetten uit het leven van locals doen zeer natuurgetrouw aan, omdat het met oog voor detail gemaakt is en er goed gebruik gemaakt wordt van licht en geluid. Wie het museum bezoekt die waant zich soms werkelijk in het dagelijkse leven van lokale mensen. Een mooi item op de binnenplaats van het museum is een barasti huis. Dit is een typisch huis waarin men in deze regio tot halverwege de vorige eeuw woonde, compleet met een windtoren die als koelsysteem bedoeld is.

Aan het einde van de tour door het museum kom je bij de archeologische vondsten uit Dubai en de regio. Als afsluiting kom je bij een souvenirwinkel terecht waar je naast wat gebruikelijk meuk ook mooie lokale producten kunt kopen. De meeste van deze producten kun je wat goedkoper vinden als je daarnaar op zoek gaat buiten het museum, maar als je tijdgebrek hebt dan kun je overwegen om hier wat te kopen voor thuis.

Dubai Museum

Bastakiya

Al Bastakiya is één van de oudste residentiële zones van Dubai. Dit oude stuk van Dubai is in het begin van deze eeuw geheel gerenoveerd en in de oude staat hersteld. De zandkleurige windtorenhuizen worden vooral gebruikt als woonhuizen, maar je vindt hier ook een aantal kunstgaleries, handelaren in tapijten en andere lokale producten, een muntmuseum, een café en een sfeervol restaurant. Een bezoek aan Dubai is vrijwel niet compleet zonder dit stukje authentiek Dubai gezien te hebben.

Een bezoek aan het autovrije Al Bastakiya is helemaal gratis. Zelfs de musea die hier gevestigd zijn kun je zonder entreekosten bezoeken. Op vrijdag houden de meeste bezienswaardigheden in Al Bastakiya hun deuren gesloten. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je deze buurt wilt bezoeken.

Abra

De Dubai Creek is de belangrijkste waterweg van Dubai. Het is een fysieke scheiding tussen de historische stadsdelen Bur Dubai en Deira. Met de auto gebruik je de verschillende bruggen en tunnels om van de ene naar de andere kant te reizen. Voetgangers kunnen via de Al Maktoum Bridge oversteken, maar kiezen vooral de abra om over te steken. Deze houten watertaxi’s zijn iets typisch voor Dubai. Het is een snelle en vooral goedkope manier om tussen de twee stadsdelen te reizen. In pakweg 5 tot 10 minuten sta je aan de overkant. Daar betaal je slechts 1 dirham voor, wat neerkomt op ongeveer 20 tot 30 eurocent (afhankelijk van de wisselkoers).

Alleen al vanwege de ervaring zou je de oversteek met een abra een keer moeten doen. Historisch Dubai ziet er vanaf de Dubai Creek anders uit dan van vanuit de straten zelf.

Abra

Dubai Creek

De Dubai Creek is een kreek die het hart van het oude Dubai vormt. Het zijn de oevers van deze rivier waarop Dubai ontstaan is. De toegang tot water was een belangrijke reden om zich hier te vestigen. Zeker in een woestijnachtig gebied zoals hier, is water een goede reden om ergens te gaan wonen. De beschutte ligging van de brede kreek zorgde er verder voor dat het een prima locatie is om handelsactiviteiten plaats te laten vinden. De verbinding over water met andere landen zorgde ervoor dat Dubai zich vrij eenvoudig heeft kunnen ontwikkelen tot een logistiek knooppunt in de Golfregio. Met houten schepen, de zogenaamde dhows, werden en worden nog steeds goederen verspreid.

De neutrale houding ten opzichte van de Midden-Oostenproblematiek en de progressieve denkwijze heeft ertoe geleid dat Dubai zich in de laatste decennia in grote stappen heeft kunnen ontwikkelen tot een belangrijke hub in het goederenvervoer. De vestiging van een groot aantal internationale bedrijven heeft dit een enorme push gegeven. De handel vindt tegenwoordig vooral plaats in de zogenaamde free zones, maar ook de Dubai Creek speelt nog steeds een rol in de handel en logistiek. Twee uitbreidingen, eentje in 2007 en een tweede in 2016, hebben ertoe geleid dat de Dubai Creek dankzij het eraan toegevoegde Dubai Canal een tweede uitgang aan de Perzische Golf kreeg.

Deira

Deira is het gebied ten oosten de Dubai Creek dat tussen de Arabische Golf en Dubai International Airport ligt. Deira wordt officieel nog steeds als het centrum van Dubai gezien, samen met het aan de overkant van de Creek gelegen Bur Dubai.

De Baniyas Road die van het Deira City Center noordwaarts langs de Creek loopt, is de belangrijkste straat van dit gebied. Langs deze straat bevinden zich enkele belangrijke hotels en gebouwen. De straat is ook de aan- en afvoerroute van de Dubai Creek, waar de vele dhows hun waren langs de kade laden en lossen.

Spice Souk

Als je van oosterse geuren houdt moet je een wandeling maken door de in het noordwestelijke puntje van Deira gelegen spice souk (kruidenmarkt). Wandelend door deze oosterse markt zullen de verkopers er alles aan doen om je naar binnen te halen en je iets te laten kopen. Wie eenmaal binnen is zal de verleiding in de verleiding komen om iets te kopen door de charmante handelaren en de onweerstaanbare geuren. Als je ergens het gevoel hebt in het land van 1000-en-1-nacht te zijn is het hier als je je ogen sluit, ben je neus zijn werk laat doen.

kruidenmarkt

Gold Souk

In het noorden van Deira vind je de Gold Souk, waar een groot aantal winkels verzameld zijn die goud, juwelen en edelstenen aanbieden. Een souk is een Arabische markt, als dan niet (deels) overdekt. In de goudwinkels die je hier aantreft kun je goud en sieraden in alle vormen en maten kopen. Sommige sieraden zijn zo groot en zwaar dat je ze niet kunt dragen zonder nekklachten te krijgen. De prijzen die men aangeeft zijn uitgangsprijzen om vanuit te gaan onderhandelen. Enkele tientallen procenten eraf moet zeker te doen zijn.

Houd er rekening mee dat er een limiet zit aan de waarde van goederen die je belastingvrij in mag voeren in Europa en dat het prijsverschil met het voor ons nabij gelegen Antwerpen soms zeer klein is of dat het in de Belgische diamanthoofdstad goedkoper is.
Wie door de straat loopt, zal waarschijnlijk regelmatig aangesproken worden door verkopers van namaakhorloges van bekende merken zoals Rolex en Breitling. Naast de vraag of je met namaakspullen aan je lijf gezien wilt worden (de kenners lachen je uit) moet je er ook rekening mee houden dat het importeren van namaakproducten verboden is.

Architectuur

Wie van mooie gebouwen houdt, die zal bij een wandeling door Deira zeker genieten. Tussen de vele “oude” gebouwen staan een aantal staaltjes van prachtige architectuur waaronder de Dubai Twin Towers, de National Bank of Dubai, de Etisalat Tower, het Hilton Creek hotel en de lokale Kamer van Koophandel.

Architectuur