DUBAI TIP 8: UITGAAN IN DUBAI

Uitgaan in Dubai was tot halverwege de jaren negentig beperkt tot het kunnen nuttigen van alcohol in hotelbars, uit eten en een enkele bioscoop. Sinds eind jaren negentig is het uitgaansleven in Dubai drastisch veranderd. Het aantal clubs en bars is met een enorm tempo toegenomen. Inmiddels hebben vele internationale artiesten en dj’s al een bezoek gebracht aan deze stad waar bijna alles kan. Dubai is een soort van Ibiza van het Midden-Oosten geworden.

Wie wil gaan dansen kan terecht in uitstekende clubs, die over de gehele plaats verspreid liggen. De keuze aan bars en trendy lounge restaurants is zelfs nog groter. De meeste uitgaansgelegenheden in Dubai zijn van uitstekende kwaliteit. Opvallend is dat in tegenstelling tot veel Europese bestemmingen je hier kunt dansen hoe dat je zelf wilt zonder raar aangekeken te worden en dat vechten of agressief gedrag in uitgaansgelegenheden hier niet voorkomt. We kennen weinig plekken in de wereld waar uitgaan zo relaxed is als hier.

Binnen en buiten

Uitgaan in Dubai kan zowel binnen als buiten. Het droge en warme klimaat van Dubai zorgt ervoor dat er een vrij lang seizoen is waarin het uitgaansleven zich grotendeels afspeelt in hippe beachclubs. De sfeer in zo’n open setting is toch een stuk anders dan wanneer je je in een nachtclub bevindt die geheel of grotendeels binnen is. In de zomermaanden merk je dat het uitgaansleven zich vooral beperkt tot binnen. Het is dan buiten zo warm, dat de horeca-eigenaren geen of amper geld stoppen in het organiseren van grotere events.

Goede beachclubs vind je verspreid door de stad. Zero Gravity is dankzij de geweldige ligging al jarenlang een topper in Dubai. De combinatie van zwembad, vette beats en een overweldigend uitzicht maken van deze plek aan JBR Beach een geliefde uitgaansplek.

Een top beach club met internationale allure is Nikki Beach. Na jarenlang succesvol te zijn op topbestemmingen zoals Miami Beach, Ibiza en Saint Barth is Nikki Beach ook in Dubai neergestreken. En met succes. Binnen de kortste tijd is deze strandclub uitgegroeid tot één van de absolute toppers in Dubai.

lounge

Hot or not?

Tegenwoordig is social media vaak de beste manier om te ontdekken waar je in Dubai moet zijn als je uit wilt gaan. Veel van de events worden aangekondigd via Facebook, Instagram en andere social media kanalen. Kijk vooral op de accounts die echt weten wat er speelt in Dubai. Zo is de Facebookpagina van Time Out Dubai een goede bron van info. Ook het papieren magazine Time Out Dubai is een aanrader. Sommige hotels hebben deze standaard op de hotelkamers liggen. Naast reviews en adressen van restaurants, bars, clubs en meer vind je hier ook een actueel uitgaanskalender zodat je weet wat er die week in Dubai te doen is. Nog beter is de online versie op www.timeoutdubai.com die vaak nog actueler is dan de papieren editie en handiger te navigeren is. Het aantal tips dat je daar kunt vinden op het gebied van uitgaan is enorm.

Ladies' night

In Dubai is het voor de dames een stuk goedkoper om uit te gaan dan voor mannelijke stappers. Dat is te danken aan de zogenaamde ladies’ nights. Dit zijn avonden dat bezoeksters flinke voordelen krijgen. Denk aan gratis entree, maar vaak ook gratis drankjes. Soms met een limiet, maar vaak lekker ongelimiteerd drinken. Kun je het je voorstellen? Helemaal gratis uitgaan zonder dat je daarvoor afhankelijk bent van mannen die je een drankje aanbieden?

Een andere variant is dat je voor een vast (beperkt) bedrag een prachtige deal krijgt. Denk aan gratis entree en drankjes vaak ook aan onbeperkt genieten van lekkere hapjes. Waar en wanneer het ladies’ night is, verschilt. Net als de inhoud van het voordeel. Wie de agenda van de ladies’ nights in Dubai in de gaten houdt, die kan iedere dag gratis of goedkoop uitgaan.

Wie zich afvraagt waarom het voor dames zo goedkoop kan zijn om te stappen, die moet weten dat er anders een totaal verkeerde verhouding zou zijn in het geslacht van de gasten in de uitgaansgelegenheden. Wetende dat het voor mannen minder interessant is om uit te gaan als er te weinig vrouwen aanwezig zijn, dan begrijp je waarom de dames ‘gesponsord’ uit kunnen gaan. De omzet wordt uiteindelijk vooral via de heren binnengeharkt.

Bioscopen

Wie graag een bioscoop bezoekt om een film te kijken kan ook in Dubai op verschillende plekken terecht. Het aantal cinema’s is de afgelopen jaren flink toegenomen en groeit nog steeds. De meeste films zijn Engels met Arabische ondertiteling, dus als je de Engelse taal voldoende machtig bent (en wie is dat niet tegenwoordig?) kun je zonder enige belemmering bioscopen bezoeken in Dubai.

De meeste bioscopen in Dubai vind je in de shopping malls en op toeristische plekken zoals The Beach. Reel Cinemas in de Dubai Mall wordt over het algemeen als de beste bioscoop van Dubai gezien. Vooral de zogenaamde ‘Platinum Suites’ zijn helemaal geweldig. DE VOX Cinemas bioscoop in Mall of the Emirates is een andere goede bioscoop in Dubai.

Onder toeristen is de Roxy bioscoop aan The Beach ook enorm populair. Dat is vooral vanwege de geweldige ligging, die het je mogelijk maakt om een dagje strand, een lekker etentje en een filmpje pakken te combineren. Ook deze bioscoop kent extra comfortabele VIP-stoelen, die hier ‘Platinum Plus’ genoemd worden.

bioscoop in Dubai

Restaurants

Wie van lekker eten houdt kan in Dubai van vrijwel iedere keuken ter wereld genieten (hoewel we nog geen Hollandse snackbar ontdekt hebben). De meest voorkomende keukens zijn Arabisch, Thais, Indiaas, Italiaans en fastfood. Het niveau van de restaurants is gemiddeld uitstekend, vooral van de restaurants die zich in de betere hotels bevinden. De prijzen voor een maaltijd liggen gemiddeld wat lager dan wat we in Nederland gewend zijn, wat het uit eten nog laagdrempeliger maakt.

Op het moment dat je je in de luxere restaurants begeeft, en dan met name in de duurdere hotels, dan merk je wel dat zowel eten als drank een beetje buitenproportioneel duur kunnen zijn. Op het moment dat je voor een goede rib-eye van 300 gram met frietjes en groente al pakweg 70 tot 80 euro betaalt, dan ga je wat ons betreft te ver met de prijzen. Het zijn vooral de middenklasse restaurants die in Dubai een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de goedkopere eetgelegenheden in bijvoorbeeld de foodcourts die je in de winkelcentra aantreft.

Restaurants