DUBAI TIP 10: DUBAI MARINA

Als je het hebt over bijzondere wijken, dan mag Dubai Marina daar zeker niet bij ontbreken. Als er een plek in Dubai is die vooral op toerisme gericht is, dan is het dit deel. Hier komen locals, expats en toeristen samen om te genieten van zon, zee, strand en horeca. Daarnaast is de Dubai Marina de belangrijkste jachthaven van Dubai. Er zijn meerdere kleinere jachthavens in Dubai te vinden, zoals de Bvlgari Yacht Club, The Island Dubai Harbour en de Dubai Creek Golf & Yacht Club. Er is echter geen enkele jachthaven die zich qua afmetingen kan meten met de Dubai Marina. Sterker nog: dit is de grootste door mensen aangelegde marina ter wereld. Na voltooing heeft het in de metropool Los Angeles gelegen Marina del Rey ingehaald als grootste watersport- en woonproject ter wereld.

Op de plek waar tegenwoordig de wijk Dubai Marina te vinden is, stonden aan het begin van deze eeuw slechts enkele hotels aan een strand. Deze hotels bevonden zich toen echt in de ‘middle of nowhere’. Menig klant zal bij de taxirit vanaf Dubai International Airport toentertijd zichzelf afgevraagd hebben waar er in hemelsnaam naartoe gereden werd. De laatste 15 minuten was het enige bouwwerk dat je onderweg tegenkwam de inmiddels gesloopte vestiging van Hard Rock Café Dubai. De hotels die er toen stonden, die staan er nog steeds. Ze vallen echter vrijwel in het niets weg bij de complete stad die er zowat omheen gebouwd is. Er is een wooncapaciteit ontstaan van meer dan 120.000 inwoners. Omdat niet alle woningen permanent bewoond worden, ligt het aantal mensen dat tegelijkertijd in Dubai Marina woont lager: men schat zo rond de 100.000 mensen.

Men is in 2003 met de ontwikkeling van Dubai Marina gestart. Op het moment dat de kredietcrisis in 2007 uitbrak, was meer dan de helft van het gehele project (grotendeels) voltooid. De geheel kunstmatige waterweg was af, op wat aankleding na. De contouren van het hele plan was duidelijk. Wel werd de hele uitvoering op het moment dat de crisis uitbrak vertraagt. Er werd in een minder hoog tempo gebouwd en sommige projecten werden uitgesteld. Daar waar de eerste appartementen als warme broodjes over de toonbank vlogen, daar stokte de belangstelling ineens. Zo rond het jaar 2015 was het plan grotendeels uitgevoerd. Dat is enkele jaren later dan de oorspronkelijke bedoeling was, maar nog steeds razendsnel als je ziet wat er in iets meer dan een decennium gerealiseerd is. Een belangrijk moment voor de mobiliteit binnen Dubai Marina was het openen van de Dubai Tram. Deze tramlijn rijdt een rondje door de wijk en vormt ene verbinding met zowel Palm Jumeirah als met de Dubai Metro.

jacht in Dubai Marina

De jachthaven

De jachthaven van de wijk Dubai Marina ligt van zee uit gezien achter een enorme rij met wolkenkrabbers. De ligging zorgt ervoor dat de jachten en andere boten prima beschut liggen golfslag en mogelijke harde wind. Er is wel een optimale toegang tot de zee gecreëerd, waarbij er twee plekken zijn waarlangs je naar binnen en naar buiten kunt varen. Het belangrijkste deel van de Dubai Marina is de ongeveer drie kilometer lange waterweg die parallel ten opzichte van de kustlijn ligt. Langs deze waterweg zijn meerdere inhammen gemaakt waar de schepen kunnen aanmeren.

promenade

Wat te doen rond de jachthaven

Rondom het water  van de Dubai Marina is een lange promenade aangelegd. Je kunt hier wandelen, hardlopen en fietsen. Vooral in de vroege ochtend zie je veel mensen hier hun dagelijkse portie beweging halen. De totale lengte van de promenade is bijna 8 kilometer. Je zult je mogelijk afvragen hoe dat kan als de waterweg zelf 3 kilometer is. Dan zou het pad er omheen toch 6 kilometer moeten zijn? Niet dus. Dat komt omdat de waterweg niet rechttoe rechtaan is. Hierdoor ontstaan er ongeveer twee extra kilometers aan promenade.

Waar water is, daar zijn boten. In dit geval ook rondvaartboten. Wij hebben twee favorieten die vanuit de Dubai Marina opereren. De eerste is Captain Jack. Dit is gewoon chillen op een traditionele houten boot, een zogenaamde dhow. Tijdens een 1 uur durende boottocht vaar je in een relaxed tempo door de hele marina en langs de kust, zodat je de kustlijn met strand en wolkenkrabbers goed kunt zien. Dit blijft één van onze favoriete uitjes in Dubai.

Captain Jack

Een andere boottocht is van een geheel ander kaliber. De snelle boten van Yellow Boats vertrekken vanuit de Dubai marina, maar varen vooral buiten de jachthaven. Daar op het open water kan men in volle vaart over de zeespiegel gaan. Snelheid brengt een extra dimensie aan de hele excursie. Er zijn verschillende boottochten. De standaardtocht beperkt zich tot de Dubai Marina en de kustlijn. De Atlantis Tour voegt daar het Atlantis Hotel op Palm Jumeirah aan toe. Daar heb je een geweldig fotomoment. Bij ‘The Original Tour’ vaar je ook naar de paleizen van Dubai en Burj Al Arab. Dit is de absolute topexcursie van Yellow Boats.

BEKIJK ALLE YELLOW BOAT TOCHTEN

Tokkelen door de Dubai Marina

Misschien wel één van de allergaafste dingen die je in Dubai kunt doen is met de tokkelbaan een kilometerlange afdaling maken door Dubai Marina. XLine Dubai Marina biedt deze onvergetelijke ervaring aan, waarbij je met snelheden tot wel 80 kilometer per uur vanaf een hoogte van 170 meter naar beneden glijdt. Een adrenalinekick en prachtige uitzichten zijn gegarandeerd!

Reserveren is verplicht, maar annuleren mag tot 24 uur voor aanvang helemaal gratis. Voordat je je afdaling maakt, ontvang je de instructies en worden de veiligheidsmaatregelen doorgenomen.

LEES ALLES OVER DEZE WAANZINNIGE ZIPLINE

Jumeirah Beach Residences

De Jumeirah Beach Residences vormen een bijzonder onderdeel van de wijk Dubai Marina. Dit onroerend goed-project onderscheidt zichzelf vooral door de uniformiteit binnen de gebouwen. Deze woontorens, 40 stuks in totaal, zijn allemaal zandkleurig en hebben een overeenkomende architectonische stijl. Hierdoor is er vanaf zee gezien een virtuele muur van wolkenkrabbers ontstaan. De meeste van deze torens hebben een woonfunctie. Er staan in totaal 5 hotels binnen dit project. Inmiddels zijn er een aantal nieuwe gebouwen voor en naast geplaatst die de uniforme uitstraling doorbreken. Storend is dat niet.

Jumeirah Beach Residences

The Walk

Langs de Jumeirah Beach Residences loopt een boulevard die bijna twee kilometer lang is. Deze weg ligt tussen de torens en het strand in. Het is vooral gevuld met horeca, aangevuld met enkele winkels. Dit deel wordt ook wel ‘The Walk’ genoemd. Het is één van de hotspots van Dubai. Vooral in het hoogseizoen kan het er erg druk zijn en dan met name op donderdag- en vrijdagavond. Dit is het lokale weekend. Wie ergens op een terras aan The Walk gaat zitten die kan zich helemaal verheerlijken aan de dure auto’s die voorbijkomen.

The Beach

Jarenlang was het strand dat bij de Jumeirah Beach Residences lag een ondergeschoven kindje. Er waren amper faciliteiten en langs het strand liep een groot parkeerterrein. Dit deel is als laatste serieus aangepakt. Het resultaat is gelukkig geweldig. Van een simpel zandstrand dat behalve zand en zee niets te bieden had, is er nu een levendige strandzone ontstaan dat de alleszeggende naam ‘The Beach’ heeft gekregen. Langs het zandstrand is een gezellige wandelpromenade aangebracht. Verder zijn er tal van horecazaken, enkele winkels en verschillende faciliteiten aangelegd zoals toiletten en douches. The Beach is hierdoor enorm populair geworden. Als wij Dubai bezoeken, dan kun je er donder opzeggen dat we hier minstens één keer te vinden zijn tijdens onze reis.

The Beach