GELD IN DUBAI

Reizen zonder geld is vrijwel onmogelijk. Zelfs als je een geheel vooruit betaalde all-inclusive vakantie geboekt hebt, ontkom je er niet aan om ervoor te zorgen dat je contant geld of een ander betaalmiddel bij je hebt. Dat geldt natuurlijk ook voor Dubai. Daar zul je zeker weleens iets moeten betalen, bijvoorbeeld voor vervoer, eten of drinken. Hier vertellen we je alles over geld in Dubai.

Munteenheid

De munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten is de dirham. Dit wordt geschreven als AED, Dh. of Dhs. Eén dirham is opgesplitst in 100 fils. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 dirham. Munten zijn er van 25 en 50 fils en van 1 dirham.

De waarde van de UAE dirham is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar: USD 1,00 = AED. 3,67. Hierdoor is de dirham een relatief koersvaste munteenheid. De koers ten opzichte van andere munten zoals de euro wisselt. Bij een sterke dollar is de dirham voor Europeanen vrij duur. Op het moment dat de euro in waarde stijgt ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wordt ook de dirham goedkoper voor ons.

Als je naar de wisselkoers van de afgelopen jaren kijkt, dan betaal je voor een dirham meestal ergens tussen de 22 en 27 eurocent. In de praktijk komt het er op neer dat als je de prijs in dirhams deelt door 4 of 4,5, je aardig in de buurt van de prijs in euro’s komt. Op de website van GWK Travelex kun je de actuele koers van de dirham ten opzichte van de euro bekijken.

Contant of met kaart betalen

In Dubai kun je op veel plekken met een kaart betalen. De bekende creditcards zoals Visa en  MasterCard worden op grote schaal geaccepteerd. De creditcards van American Express worden op redelijk wat plekken aangenomen, maar op mindere schaal dan Visa en MasterCard. Met de Nederlandse pinpas die voorzien is van het Maestro-logo kun je op verschillende plekken elektronisch betalen. Houd er wel rekening mee dat er behalve koersverlies ook transactiekosten berekend kunnen worden. Die liggen veelal zo rond de 1 procent.

Het voordeel van contant betalen, dat bijna overal mogelijk is, is dat je je vakantiebudget beter beheersbaar kunt maken. Daarnaast is het zo dat op markten ze liever contant geld zien, vooral als je na flink afdingen op een uiteindelijke verkoopprijs bent uitgekomen.

Pinautomaten

Het vinden van een geldautomaat is niet zo lastig in Dubai. Vooral in de winkelcentra vind je een groot aantal pinautomaten. De meeste kun je gebruiken met een internationale Nederlandse bankpas. Die moet wel voorzien zijn van een Maestro-logo. Even belangrijk is dat het betaalprofiel van je pas op ‘wereld’ staat. Dat kun je zowel permanent als tijdelijk inschakelen.

Regel je geld vooraf

GWK Travelex is een ideale geldhulp voor jouw Dubai-reis. Je kunt er de wisselkoers bekijken, maar ook alvast contant geld regelen. Je kunt via de site meteen je dirhams bestellen, zodat je bij aankomst in Dubai niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

BESTEL DIRHAMS VIA GWK TRAVELEX

Prijzen

De prijzen liggen in Dubai gemiddeld vrij laag ten opzichte van Nederland. Het daadwerkelijke prijsverschil is vooral afhankelijk van de wisselkoers. Vooral brandstof, taxiritten, merkkleding, elektronica en diensten zijn relatief goedkoop.

Duurder dan in Nederland zijn alcoholische dranken, de huurprijzen en de toegang tot attractieparken.

prijzen

Betalen met euro's of dollars

Net als dat je in Nederland niet met Amerikaanse dollars kunt betalen, kun je dat in Dubai ook niet. Hetzelfde geldt voor de euro: die hebben ze liever niet als je in Dubai iets af moet rekenen. Onmogelijk is het niet. Er zijn heus wel plekken te vinden waar ze de euro of dollar wel aannemen. Je moet dan wel rekenen op een enorm ongunstige omrekenkoers.