VERVOER IN DUBAI

Vrijwel iedereen die Dubai bezoekt, zal zich verplaatsen. Je zult sowieso vanaf het vliegveld van en naar de accommodatie moeten reizen. Daarnaast zijn er weinig toeristen die tijdens hun vakantie in Dubai het hotel helemaal niet meer verlaten. Bij een aantal luxe hotels in Dubai zouden we ons dat bijna wel voor kunnen stellen, overigens.

Dit zijn de voor toeristen relevante vormen van vervoer:

Taxi

Tot de komst van de Dubai Metro was de taxi veruit de nummer één optie om je binnen Dubai te verplaatsen. Het gebruik van een huurauto kan goedkoper zijn. In sommige gevallen is dat ook handiger, bijvoorbeeld als je niet wilt hoeven wachten op een taxi. Als je naar de taxi op zich kijkt, dan heeft dit vervoermiddel een paar grote voordelen in Dubai: ze zijn op grote schaal beschikbaar en ze zijn relatief betaalbaar. In vergelijking tot Nederlandse taxiprijzen kun je bijna spreken van een koopje.

Een ritje binnen Deira of Bur Dubai kost je een paar euro, een rit van Dubai naar de Palmeilanden, Jebel Ali of de Mall of the Emirates kost je 15 tot 30 euro. De taxiprijzen zijn gebaseerd op een starttarief + een vaste prijs per kilometer. Voor vrouwen bestaat er de mogelijkheid om een speciale vrouwentaxi te bestellen. Die hebben altijd een vrouwelijke chauffeur. Je herkent taxi’s aan het roze dak.

Taxi

Bus

Dubai heeft een goed busnetwerk. Het reizen per bus is een nog goedkoper alternatief voor de taxi. De bussen zijn efficiënt, veilig en goedkoop. Niet onbelangrijk is dat de klimaatcontrole in de bussen ervoor zorgt dat je weinig last hebt van de warmte die buiten kan heersen. Zelfs de bushokjes die je bij de bushaltes aantreft zijn voorzien van een uitstekende airconditioning.

Er zijn ook busdiensten naar de andere Emiraten zoals Abu Dhabi, Al Ain en Sharjah. Deze bussen vertrekken vanaf de busstations in Deira en Bur Dubai. De bus is op dit moment veruit de voordeligste manier om vanuit Dubai naar Abu Dhabi te reizen.

Voor actuele busroutes, tijden en tarieven kun je terecht www.rta.ae

Hop-on-hop-off bus

Toeristen die Dubai bezoeken, die kiezen graag voor de hop-on-hop-off bus als vervoersmiddel. Dit zijn toeristenbussen die langs een speciale route rijden waarbij er vooral langs en naar attracties en bezienswaardigheden gereden wordt. Langs de route kun je onbeperkt in- en uitstappen gedurende de geldigheid van je ticket. De uitstapplekken zijn altijd bij toeristische bezienswaardigheden, monumenten, musea of attracties. Soms moet je nog een klein stukje lopen. Het grote voordeel is dat je niet teveel na hoeft te denken hoe je ergens met het reguliere openbare vervoer komt. De route is optimaal voor wie een vakantie in Dubai viert.

Je koopt een ticket voor een dag of twee dagen. Met dat ticket kun je onbeperkt in- en uitstappen tijdens de geldigheid van het ticket. Het mooie van de hop-on-hop-off bus is dat het niet alleen een vervoersmiddel is, maar dat je eigenlijk prachtige rondritten door Dubai hebt. De gratis audioguide zorgt ervoor dat je alles over Dubai en wat je onderweg ziet verteld krijgt. Je kunt de hop-on-hop-off bus ticket gemakkelijk vooraf online aanschaffen.

BEKIJK DE DUBAI HOP-ON-HOP-OFF BUS

Hop-on-hop-off bus

Metro

De Dubai Metro is sinds het jaar 2009 operationeel en sindsdien uitgegroeid tot de spil in het openbaar vervoer van Dubai. Het succes is enorm. De snelle metrolijnen liggen deels bovengronds. Ze zijn efficiënt en betaalbaar. Met de metro kun je een groot deel van de belangrijke plekken in Dubai bereiken of in ieder geval tot op vrij korte afstand komen. Bij Dubai Marina kun je met de Dubai Tram verder reizen. Anders zijn het bussen en taxi’s waarmee je naar je eindbestemming kunt doorreizen. Voor Palm Jumeirah kun je de Palm Jumeirah Monorail gebruiken om verder te reizen.

Palm Jumeirah Monorail

De Palm Jumeirah Monorail verbindt het Atlantis The Palm Hotel met het vasteland van Dubai. De monorail rijdt over de stam van Palm Jumeirah, de kunstmatige eilandengroep in de vorm van een palmboom die voor de kust van Dubai aangelegd is. Het is een leuke manier om naar het Atlantis hotel en het bijbehorende waterpark te reizen. Voor wie met het openbaar vervoer reist, zorgt deze verbinding ervoor dat je geen taxi hoeft te nemen om tot aan Atlantis te komen. De Dubai Metro kan je vanuit verschillende plekken in Dubai tot het station Gateway Towers van de monorail brengen.

Palm Jumeirah Monorail

Tram

Dubai heeft sinds eind 2014 een eigen tram: de Dubai Tram. Deze wordt ingezet binnen het toeristengebied in het zuiden van Dubai (o.a. Dubai Marina en Jumeirah Beach). De tram is ideaal voor wie met de metro naar Dubai Marina gekomen is of wie de wandelafstanden binnen deze toeristenwijk te groot vindt.

Fietsen

Het aantal mensen die je in Dubai ziet fietsen is minimaal. Het verkeer is er niet op ingesteld en in de zomer is het veel te heet om buiten te fietsen. Sinds enige tijd heb je in Dubai een fietsverhuursysteem, waarbij je op verschillende plekken (o.a. Palm Jumeirah, Dubai Marina en Downtown Dubai) fietsen tegen betaling uit onbemande stations kunt halen.

Wandelen

Wie van wandelen houdt kan dat in de wintermaanden hier goed doen. Er zijn echter geen aparte wandelroutes in de vrije natuur. Wie een straat oversteekt moet er rekening mee houden dat zebrapaden niet gerespecteerd worden door automobilisten. Ze hebben eigenlijk alleen een functie om aan te geven waar je mag/moet oversteken.

Buiten lopen tijdens de warmste maanden (juni tot en met september) is overdag bijna niet te doen door de hoge temperaturen (meestal boven de veertig graden) en de hoge relatieve luchtvochtigheid. Wie het in de zomer beu is om in de airconditioning te leven kan het beste ’s avonds laat een wandeling maken.

Auto huren

In Dubai zijn er volop mogelijkheden om een auto te huren. Je kunt vooraf via internet reserveren of ter plaatse aan één van de balies van de autoverhuurders op het vliegveld een huurauto regelen. Wie zelf auto gaat rijden moet er rekening mee houden dat het verkeer hectisch kan zijn. Het gebruik van navigatiesoftware maakt het al een stuk eenvoudiger om je door het lokale verkeer te manoeuvreren.

Wie vooraf een auto wil reserveren voor Dubai kan dat onder andere via de Nederlandse site Sunny Cars doen. Deze site vergelijkt prijzen en aanbod van de grote autoverhuurders. Wie een auto huurt geniet in Dubai wél van ontzettend lage brandstofkosten. Benzine kost hier gemiddeld een derde van wat je bij ons betaalt.

Auto huren bij Sunny Cars

Vanuit eigen ervaring durven we Sunny Cars aan te bevelen voor het huren van een auto in Dubai. Bij dit gerenommeerde bedrijf huur je zonder hoofdpijn. Dat is de reden waardoor Sunny Cars al jarenlang succesvol is op de Nederlandse markt voor huurauto’s in het buitenland.

✅ altijd met volledige all-riskverzekering
✅ geen verborgen kosten
✅ terugbetaling van eigen risico

BEKIJK HUURAUTO’S IN DUBAI
bij Sunny Cars

Verkeer

Het verkeer in Dubai kan erg druk en hectisch zijn. Vooral tijdens de spits zijn files aan de orde van de dag. De Sheikh Zayed Road is aan het eind van de middag vaak urenlang het podium voor veel fileleed en de nodige ongelukken. Veel verkeer gaat dan aan het einde van de werkdag uit de richting Jebel Ali naar het centrum van Dubai.

Een ander probleem dat zich op steeds meer plekken van Dubai voordoet, is het tekort aan parkeerplaatsen. Vooral in Deira en Bur Dubai, waar je tegenwoordig vrijwel overal betaald moet parkeren, is het tekort aan parkeerplaatsen nijpend. Wie een hotel boekt en een auto huurt, die doet er goed aan vooraf te kijken wat de parkeermogelijkheden bij het hotel zijn.

Alcohol in het verkeer is uit den boze. Wie betrapt wordt met maar een spoortje alcohol kan rekenen op minimaal één nacht in de cel.

Verkeer