WINKELEN IN DUBAI

Vergeet Milaan, Londen, Parijs en New York. Hét shopping walhalla heet Dubai. Vrijwel alles wat je op deze aardbol kunt kopen vind je in een aantal waanzinnige winkelcentra, in souks en in de straten van Dubai. Sommige toeristen komen zelfs speciaal naar Dubai om te winkelen.

Vanwege het milde belastingklimaat en de grote concurrentie liggen de prijzen hier gemiddeld lager dan op veel andere bestemmingen. Dat is vooral goed merkbaar bij luxe artikelen zoals merkkleding, elektronica, exclusieve tassen, horloges en sieraden.

Dubai Shopping Festival

Tijdens het Dubai Shopping Festival dat sinds 1996 elk jaar in de winter gehouden wordt, zijn er vrijwel overal speciale aanbiedingen te vinden die het winkelen nog aantrekkelijker maken. Gratis presentjes, extra kortingen en speciale acties maken winkelen in Dubai tijdens dit één maand durende festival nog aantrekkelijker. Vanwege de aantrekkingskracht op koopjesjagers uit de hele golfregio en ver daarbuiten is de bezettingsgraad van hotels hoog tijdens deze periode en daarom zijn de prijzen die voor de hotelkamers gevraagd worden vaak ook wat hoger dan normaal. Tijdig een hotel boeken is daarom aan te raden als je in die periode reist.

Souks

Souks

De traditionele manier van winkelen in deze regio is in zogenaamde souks, een Arabische markt. In Dubai vind je verschillende souks zoals bijvoorbeeld de goud souk en spice souk in Deira en de old souk in Bur Dubai. Dit zijn de oude markten waar de koopmannen proberen je op allerlei manieren te verleiden om iets te kopen. Onderhandelen is een must als je zeker wilt zijn dat je een goede prijs betaalt. Als je direct ‘ja’ zegt op de eerst genoemde prijs, dan betaal je gegarandeerd te veel.

Prijzen

Winkelen in Dubai is niet extreem goedkoop. Sterker nog: in veel gevallen zul je vergelijkbare artikelen in Europa tegen dezelfde prijzen kunnen vinden en soms zelfs iets goedkoper. Dit geldt vooral als je gaat winkelen in de vele shoppingmalls, zoals andere toeristen dat ook doen. Voor outlet shopping moet je wat meer buiten de stad zijn. Daar vind je wel de nodige voordelen, vooral op het gebied van kleding en schoenen.

winkelen in Dubai

Winkelcentra

Dubai kent een aantal geweldige winkelcentra, van groot tot extreem groot. Daarnaast zijn er verspreid over de stad ook een aantal kleinere winkelcentra die niet speciaal genoeg zijn om hier vermeld te worden. Omdat het in Dubai een groot deel van het jaar erg warm is, speelt het winkelen zich hier vooral af in deze airconditioned shopping malls. Vooral tijdens de hetere zomermaanden in Dubai merk je dat de locals vooral de winkelcentra opzoeken. Buiten leven is dan overdag amper een optie.

Dubai Mall & Souk al Bahar

De grootste shopping mall in Dubai is op dit moment de Dubai Mall, die aan de voet van Burj Khalifa ligt. In dit winkelcentrum vind je verspreid over 4 verdiepingen maar liefst ruim 1200 winkels, een indoor schaatsbaan, het Dubai Aquarium, twee foodcourts en een bioscoop. In Fashion Avenue vind je modewinkels van vrijwel elk groot modemerk.

Via een bruggetje loop je vanuit de Dubai Mall naar het kleinschaligere Souk Al Bahar, een winkelcentrum dat in Arabische sferen opgezet is en waar je vooral lokale producten vindt. Qua beleving is dat Souk Al Bahar leuker. Daar kun je bijvoorbeeld leuke lokale souvenirs kopen. Het winkelaanbod in de Dubai Mall is meer gericht op echt inkopen doen en dan met name mode-artikelen.

Mall of the Emirates

Qua grootte is de Mall of the Emirates de nummer 2 shopping mall in Dubai. In 2005 opende dit ruim zeshonderdduizend vierkante meter grote winkelcentrum haar deuren en zorgde voor een primeur: de grootste indoor skibaan en dat in de woestijn. Naast sneeuw en skiplezier biedt dit winkelcentrum uiteraard een uitgebreid assortiment aan winkels en een prachtig vijfsterrenhotel van Kempinski (als je de kans hebt, bekijk dan zeker de lobby). Tot de opening van de Dubai Mall was de Mall of the Emirates het grootste winkelcentrum van het Midden Oosten.

Mall of the Emirates

Deira City Centre

Het Deira City Centre was het eerste grote winkelcentrum in Dubai en opende haar deuren in 1996. Deze ruim driehonderd winkels tellende mall is nog steeds één van de populairste winkelcentra van Dubai. Dit vanwege de centrale ligging en de aanwezigheid van winkels die een breder publiek aanspreken. Een foodcourt, een bioscoop en een zeer grote Carrefour supermarkt maken het geheel af.

Burjuman Mall

Gelegen in Bur Dubai biedt de Burjuman Mall ruimte aan ruim 300 winkels en eetgelegenheden. Dit winkelcentrum bood vooral onderdak aan winkels met aanbod in de hogere prijsklassen. Na de recente ingrijpende verbouwing is het winkelaanbod veranderd: er wordt meer op de middenklasse gemikt. Het grote voordeel van de Burjuman Mall is de bereikbaarheid. Dankzij metrostaion Burjuman kun je hier met zowel de rode als de groene metrolijn komen.

Dubai Marina Mall

Wat betreft winkelaanbod niet direct zo bijzonder, maar het uitzicht vanaf het terras bij de foodcourt van de Dubai Marina Mall over de Dubai Marina is zeker de moeite waard. Sterker nog: dit behoort tot de beste openbare plekken om een blik over de prachtige wijk Dubai Marina te werpen. Hoewel het geen enorm groot winkelcentrum is, vind je hier wel alle noodzakelijke dingen. Voor wie in de wijk zelf verblijft, betekent dit vooral dat de Dubai Marina Mall gemak biedt.

Mercato Mall

In Jumeirah vind je Mercato Shopping Mall: een kleiner winkelcentrum dat in mediterrane stijl is opgezet. In vergelijking met de hierboven genoemde winkelcentra minder interessant, maar als je toch in de buurt bent is een bezoekje zeker de moeite waard.

Mercato Mall